Atenció al públic:

9:00h.-13:00h./15:00h.-17:30h.

Magnes, 6

17401 Arbúcies

972 86 00 51

vedrunaarbucies@vedruna.cat

Padrins de lectura

Descripció, desenvolupament i temporalització de l’activitat

        Des de les tutories de primer i sisè vam creure necessari endegar el projecte padrins de lectura, amb l’objectiu de treballar la pràctica de la lectoescriptura i la motivació per la lectura, amb el curs de primer de forma més individualitzada i amb la supervissió dels tutors corresponents. A grans trets, l’experiència consiteix en que els alumnes de sisè ajuden a llegir als companys de primer per parelles i de forma individualitzada. A cada alumne de sisè (padrí;) se li assigna un alumne de primer (fillol) amb l’objectiu que la lectura comuna dels dos, d’acompanyament per part del padrí i activa per part del fillol, ajudi a aquest darrer en l’assoliment de la lectoescriptura. El padrí assenyala amb el dit el text que el fillol ha d’anar llegint, i l’ajuda en la identificació dels sons i les grafies en el cas que aquest ho requereixi, de manera que van avançant conjuntament en la lectura.  A banda de l’aprenentatge més mecànic de la lectoescriptura, també es treballa la comprensió lectora i el vocabulari, ja que el padrí assenyala les paraules que no s’entenen i planteja qüestions referents a la comprensió. Pel que fa a l’organització de l’activitat, distribuïm els grups de primer i sisè, meitat i meitat, a cada classe i la durada de l’activitat és de 30 a 45 minuts. Ho portem a terme tots els divendres després del patí. Vam començar utilitzant els llibres de lectura de primer, però a mesura que han anat avançant les sessions, els alumnes de sisè han portat contes de casa seva o de la biblioteca i han elaborat diversos materials didàctics i pedagògics per ajudar als fillols en l’assoliment de la lectoescriptura. La veritat és que ens ha sorprès gratament, l’acollida de l’experiència per part dels alumnes d’ambdòs cursos. S’han creat uns vincles afectius i de solidaritat molt grans entre les parelles de lectors i la motivació per la lectura ha augmentat de manera considerable.

Objectius de l’activitat

 • – Afavorir la comunicació entre l’alumnat de diferents cicles.
 • – Afavorir una educació basada en l’ajuda positiva del padrí envers el fillol.
 • – Assumir el compromís i la responsabilitat de vetllar pels més petits durant la durada de l’activitat.
 • – Fer créixer l’amor propi dels de sisè, fent-los partícips del progrés en la lectura del seu fillol.
 • – Fomentar actituds d’interès envers la llengua escrita.
 • – Fer avançar en l’aprenentatge de la lectura als nens de primer.
 • – Educar en el respecte, tenint en compte les peculiaritats de cada alumne.
 • – Gaudir de l’ensenyament aprenentatge de la lectoescriptura.

Algunes pautes a seguir pels alumnes de sisè

 • – És molt important la seva ajuda perquè poden fer que els alumnes de primer estiguin més motivats i progressin en la lectura.
 • – Depenent del nivell de lectura del fillol se l’haurà d’ajudar més o menys en el moment de llegir. Llegir un fragment de lectura, fer-lo anar més a poc a poc, etc.
 • – S’han d’assegurar que el petit entén el que llegeix, no cal anar paraula per paraula, si cal l’alumne de sisè explicarà el text, donarà pistes o posarà exemples per tal que el text quedi entès, també es faran preguntes senzilles de comprensió lectora.
 • – Els padrins han de tenir present que han d’aconseguir que els nens de primer estiguin motivats per la lectura i afavorir les ganes de llegir.

Conclusions:

Trobem molt positiva l’experiència.

Hi ha molta motivació per la lectura per part dels més petits i moltes ganes d’ajudar per part dels grans.

Hi ha molta il·lusió per part dels alumnes d’ambdós grups, esperen amb moltes ganes aquesta hora de lectura conjunta.

S’han establert uns vincles d’ajuda i protecció al fillol per part dels de sisè, sobretot a les hores de pati. Es manifesten molt responsables i mostren compromís i complicitat amb els fillols.

Ha millorat notablement la lectura i la comprensió lectora dels nens de primer. 

Proposta

Al darrer dia de l’activitat cada fillol farà un regal (dibuix, escrit, etc.) al seu padrí per donar les gràcies.

Anterior

Comments are closed.
Arxius

 
Demana informació
 
Si vols rebre informació, nosaltres ens posem
en contacte amb tu i t’assessorem en el que necessitis.
 

Segueix-nos a

CreaEscola Quality Certificate for Education Website